Кървавият конфликт в Близкия изток се разгаря. В петия ден от

...
Кървавият конфликт в Близкия изток се разгаря. В петия ден от
Коментари Харесай

„Видяхме видео, разбрахме, че са заложници“: Жена търси близките си пети ден, отвлечени са от „Хамас“

Кървавият спор в Близкия изток се разгаря. В петия ден от военните дейности броят на починалите доближи 2150 починали - 1200 от израелска, а 950 от палестинска страна.

„ Първата задача е залавянето и убийството на всички водачи на „ Хамас “, сподели журналистът Мохамед Халаф

Масираните израелски удари по линията Газа не стопират. 300 000 бойци са ситуирани на границата и чакат разпореждане за започване на сухопътната интервенция. При последната контраофанзива на Израел към линията Газа са изпратени десетки изтребители, които единствено в един квартал са поразили 200 цели.

Премиерът разиска военната помощ с президента на Съединените щати . Съединени американски щати обявиха, че водят диалози с Израел и Египет за обезпечаването на кулоар, през който изцяло блокираните цивилни палестинци да могат да изоставен региона. Още преди войната 80% от хората в линията Газа разчитаха на филантропична помощ, а в този момент се чака рецесията да стане още по-голяма.

Израел изтегля бойците си от Газа през 2005 година след 38 години окупация. Въпросът е следва ли нова?

„ Никога в историята на страната не сме виждали такава свирепост. Те са даже по-лоши от „ Ислямска страна “ и би трябвало да ги третираме като такива “, сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

„ Нека няма подозрение - Съединените щати поддържат Израел. Ние ще подсигуряваме, че може да се пази. Тези зверства са отвратителни “, съобщи американският президент Джо Байдън.

Снимка: bTV


Вече пети ден околните на отвлечените от „ Хамас “ израелски и задгранични жители чакат вести. Абей търси пет души от своето семейство - от 12 до 80 годишни.

„ Последно чухме за тях в събота. Получихме известия, че има пукотевица и че те са в домовете си и че се опасяват за живота си. В неделя видяхме в обществените мрежи видео и разбрахме, че са държани като заложници в Газа “, споделя Абей Он.

За злополуката в линията Газа споделя палестинска журналистка, която е блокирана там.

Тя записва шума от първите детонации като доста разнообразни от нормалните в региона и ловко разпределя хората да причакат нападателите

„ Отидохме в къщата на приятеля ни единствено за 10 минути. После им се обадиха - би трябвало да се изтеглите, тъй че всички стояхме на улицата. Евакуирайте се, само че накъде? Никъде не е безвредно “, споделя Палестия Алакад.

Освен позиции на „ Хамас “, локални настояват, че са унищожени цели жилищни квартали като Ал Карама. Израел прикани цивилните да изоставен региона, само че линията Газа беше под блокада още преди войната. А палестинската власт на Западния бряг твърди, че Израел отхвърля да допусне в региона храна и медицински консумативи.

Следете всички събития в този онлайн репортаж

Междувременно размяната на огън сред Израел и ливанската терористична организация „ Хизбула “ беше обявено, че обстрел е пристигнал и от Сирия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР